Més que text

Més que text
Text que és més que text

Més que paraules

Més que paraules
Més que una paraula rere una altra

Possibilitats

Possibilitats
Xarxa de possibilitats, d'experiències de lectura

Cruïlla de camins

Cruïlla de camins
Com la vida mateixa, plena d'eleccions i conseqüències, plena de camins que es desvien

Cultura del llibre

lunes, 24 de mayo de 2010

Què implica la cultura llibresca? Com incideix en la forma de pensament? Com la revolució digital transforma aspectes importants de la nostra cultura i comunicació? http://www.jacquesderrida.com.ar/textos/fin_del_libro.htm

Es pot completar la lectura del llibre amb els següents documents:

El libro es lumbre del corazón;
espejo del cuerpo;
confusión de vicios;
corona de prudentes;
diadema de sabios;
honra de doctores;
vaso lleno de sabiduría;
compañero de viaje;
criado fiel;
huerto lleno de frutos;
revelador de arcanos;
aclarador de oscuridades;
preguntado, responde;
y mandado, anda deprisa;
llamado acude presto
y obedece con facilidad.

(Codex miscellaneus. Texto del siglo XI copiado por Francisco Santiago Colmenas en el siglo XVIII. Toledo: Biblioteca Pública del Estado, Ms.381 Traducción del profesor Díaz y Díaz):

Aquest breu text no indica que el llibre tingui fulles de paper, pergamí o papir i tampoc diu de quina forma està escrit, el que és important és el que el llibre transmet. El sistema de comunicació pot canviar amb el temps, però el què és important, és la intenció d’aquest; és independent del suport de consulta que fem servir: El record que deixa un llibre a vegades és més important que el llibre en sí (Adolfo Bioy Casares).

S’ha de llegir molt, però no molts llibres; aquesta és una regla excel·lent. La lectura és com l’aliment: el profit no està en proporció del que es menja, sinó del que es digereix (Jaime Balmes)

Amb l’exploració i investigació de noves oportunitats a la xarxa es promou la creativitat. No podem negar que l’avenç de la ciència i la tecnologia haurien sigut impossibles sense l’existència del llibres.

L’aparició de l’hipertext i altres mitjans de producció, com l’edició de documents de forma electrònica (digital) han suposat uns canvis tecnològics en els sistemes de lectura i escriptura. Encara que aquests nous suports han canviat, el contingut és el mateix.

Els hàbits de lectura canvien i les noves tecnologies evolucionen diàriament i és per això que hem d’estar preparats per a rebre nous sistemes d’informació. Hem de saber aprofitar totes les eines disponibles i treure el màxim profit d’aquestes; com poden ser les aplicacions en línia i estar disposats a acceptar que la informació analògica anirà disminuint i que la informació digital anirà augmentant.

0 comentarios:

Publicar un comentario

 

2009 ·Hipertext+QText by TNB